Vad du måste förbereda innan städfirman kommer hem till er

Anlitar du en städfirma för att göra rent hus är det lätt att tro att du kommer undan allt jobb. Dessvärre stämmer inte det utan för att städarna ska kunna göra ett bra jobb krävs det att du förbereder inför deras ankomst. Här går vi igenom några saker du bör ordna inför ett besök av en städfirma.

Vad avtalar ni med er städfirma?

En del städföretag avtalar bara tidsåtgång och att de ska göra en övergripande hemstädning. Andra lämnar en specifikation på alla moment de ska utföra när de är hemma hos er. Notera att när du får en tydlig lista innebär det också att du får veta vad de inte kommer göra.

Vad städarna inte gör

Som exempel kan de kräva att du flyttar på alla små saker så att städarna kan dammsuga och våttorka. Ibland kan de avtala att de inte flyttar på kläder eller filtar för att dammsuga om något sådant ligger på golvet. Ta reda på vad som förväntas av er för att städarna ska kunna göra sitt jobb så effektivt som möjligt.

Några saker ni bör tänka på i samband med att ni köper in hemstäd är:

  • Plocka undan leksaker
  • Vik in kläder och håll undan smutstvätt
  • Rensa ytor från småsaker som mobilladdare och pennor
  • Ta ut och skaka av mattorna
  • Uppdatera er städutrustning
  • Tvätta trasor

Leksaker

Har ni små barn kan det ibland kännas som att man plockar leksaker hela dagarna och det ligger också en del sanning i det. En städfirma som måste lägga tid på att plocka ihop leksaker hinner kanske inte med att städa kök och badrum. Alternativet är att de hjälper till med småplockandet men att jobbet då tar dubbelt så lång tid.

Kläder

Plocka undan både gammal smutstvätt som hamnat på golvet eller under sängen och vik in rena kläder i garderoben. Det kan låta uppenbart men en städfirma som ska göra rent i ett tonårsrum kan ibland mötas ett berg av kläder.

Små prylar

Läsplattor, mobilladdare, pennor och dagstidningar om ansiktsbehandling göteborg är saker som ofta ligger framme på bord och i köket. Ni kan ha en firma som snabbt plockar undan småsaker och torkar av ytorna ändå. I värsta fall hoppar de över stökiga ytor vilket kommer göra att resultatet inte blir det ni förväntar er.

Mattor

Ligger en stor matta på vardagsrumsgolvet kanske er städfirma dammsuger ovanpå den men inte under den. Det är inte ofta som städarna plockar upp mattor, tar ut dem och skakar av dem, städar under mattan för att sen lägga tillbaka den. Vill ni ha rent på riktigt bör ni plocka bort och rengöra mattorna i samband med städningen.

Städutrustning

Tillhandahåller ni städutrustning eller tar er städfirman med sig allt som behövs? Det här är något ni kommer överens om i samband med att uppdraget påbörjas. En del städföretag tar med sig förbrukningsmaterial men använder exempelvis er mopp och dammsugare.

Tvätta trasor

Det kan låta trivialt men det gäller att veta om det är ni eller företaget som ska tvätta trasorna som används när de städar hos er.