Flytthjälp guiden – 6 viktiga tips inför flytten 

Flyttningar brukar vara både nervkittlande och stressiga perioder. Påfrestningarna med att flytta är betydande och kommer oftast i olika former: du är orolig för vad du ska packa, hur du ska hinna packa ihop allt i tid eller helt överväldigad av själva logistikarbetet. 

Som tur är finns det några saker du kan göra för att säkerställa att flytten går så smidigt som möjligt. För att hjälpa dig på traven har vi samlat våra 6 bästa tips i den här flytthjälpsguiden. 

 1. Förbered inför flyttdagen

Vårt första tips är att förbereda inför din flyttning ett par veckor i förväg. Avsätt gärna en kväll och skriv ned en handlingsplan inför flytten. Skriv gärna ned alla saker som du behöver göra både  innan och under flyttningen i en checklista. 

Vanligtvis brukar dessa inkluderas: 

 • Kontakta ditt elbolag och din internetleverantör för att informera dem om att du ska flytta. 
 • Genomför en adressändring till din nya adress. 
 • Skriv ned en lista över hur många saker du behöver transportera. 
 • Beställ förpackningsmaterial och fler flyttkartonger än vad tror att du kommer att behöva. 
 • Bestäm din budget för hela flyttningen. 
 1. Anlita en flyttfirma i god tid

Det är bäst att boka en flyttfirma minst en månad i förväg för att slippa betala en premie för deras tjänster. Dessutom är flyttfirmor ofta fullbokade under kvällar och helger, så om du önskar att få hjälp under dessa tidpunkter är det bäst att du kontaktar dem en månad i förväg. Dock så bör du be om prisofferter från minst tre olika flyttningsfirmor för att säkerställa att du får det bästa priset för flytthjälpen. 

 1. Rensa ut hemmet från gamla saker

Stora händelser som flyttning är vanligtvis ett utmärkt tillfälle att ta sig tid att rensa ut gamla saker. Sortera igenom alla dina tillhörigheter och bestäm vad du ska behålla och vad som kan skänkas eller kasseras. Se till att alla föremål som doneras skickas till lämplig organisation, som till exempel Rädda Barnen eller second hand butiker. 

 1. Packa en kartong inför den första natten

Var förberedd på att flyttningsdagen kommer att bli hektiskt, oavsett om du har planerat för flyttningen i god tid med flyttfirma i norrtälje. Du kommer troligtvis inte ha tid att packa upp alla dina lådor under en och samma dag. Av denna anledning är det bra att förbereda en så kallad “första natten kartong”. Den här kartongen bör inkludera allt nödvändigt som du behöver inför den första natten på ditt nya ställe. Boka flyttfirma - Stor lastbil

Detta kan inkludera bland annat:  

 • Viktiga dokument, som exempelvis ditt hyreskontrakt. 
 • Mediciner och andra nödvändigheter. 
 • Laddare till mobiltelefonen. 
 • Toalettartiklar som toalettborste och toarulle. 
 • Byte av kläder för nästa natt. 
 • Andra saker som du brukar använda dagligen. 
 1. Lämna kvar kläderna på galgar

Uppackningen kommer att gå mycket snabbare om du lägger dina kläder på galgar. Vanligtvis brukar det gå bra att gruppera kläderna mellan sex till sju galgar, beroende på klädernas storlek så klart. Lägg sedan kläderna i stora soppåsar inuti flyttlådan – och vips så kommer uppackningen av kläderna gå betydligt snabbare! 

 1. Märk alla lådor

Var noga med att märka dina flyttkartonger. Använd gärna en markör eller liknande och skriv på toppen av lådan eftersom det blir lättare att identifiera vad som finns inuti. Om flyttkartongen innehåller ömtåliga tillhörigheter är det en bra idé att göra en extra etikett med en annan färg!